Uçucu Yağlar (Esansiyel Yağlar) Nedir?

 

Esansiyel yağlar, sağlığı ve refahı desteklemek için bitki özleri kullanan alternatif bir ilaç şekli olan aromaterapide kullanılır. Bununla birlikte, bu yağlarla ilişkili sağlık iddialarının bazıları tartışmalıdır. Bu makale, uçucu yağlar ve sağlık etkileri hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklar.

 

Esansiyel yağlar nelerdir?

 

Esanslar” bitkilerden elde edilen bileşiklerdir. Yağlar bitkinin kokusunu ve tadını veya “özünü” yakalar. Eşsiz aromatik bileşikler, her uçucu yağa karakteristik özünü verir. Uçucu yağlar damıtma (buhar ve / veya su yoluyla) veya soğuk presleme gibi mekanik yöntemler ile elde edilir. Aromatik kimyasallar çıkarıldıktan sonra, kullanıma hazır bir ürün oluşturmak için bir taşıyıcı yağ ile birleştirilirler. Yağların üretilme şekli önemlidir, çünkü kimyasal işlemlerle elde edilen uçucu yağlar gerçek “esansiyel yağlar” olarak kabul edilmez.

 

Esansiyel yağlar nasıl çalışır?

 

Esanslar” en çok çeşitli yöntemlerle solundukları aromaterapi uygulamasında kullanılır. Esansiyel yağların yutulması amaçlanmamıştır. Uçucu yağlardaki kimyasallar vücudunuzla çeşitli şekillerde etkileşime girebilir. Cildinize uygulandığında, bazı bitki kimyasalları emilir. Bazı uygulama yöntemlerinin, ısıyla veya vücudun farklı bölgelerine uygulanması gibi emilimini artırabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu alandaki araştırmalar eksiktir.

 

Aromaların esansiyel yağlardan solunması, beyninizin, duygularda, davranışlarda, koku alma duyusunda ve uzun süreli hafızada rol oynayan bir bölümü olan limbik sisteminizi uyarabilir. İlginç bir şekilde, limbik sistem büyük ölçüde anıların oluşturulmasında rol oynar. Bu, tanıdık kokuların neden anıları veya duyguları tetikleyebildiğini kısmen açıklayabilir.

 

Limbik sistem ayrıca nefes alma, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi bilinçdışı fizyolojik fonksiyonların kontrolünde rol oynar. Bu nedenle, bazı insanlar esansiyel yağların vücudunuz üzerinde fiziksel bir etki yapabileceğini iddia ediyor.

 

Ancak, bu çalışmalarda henüz teyit edilmemiştir.

 

Popüler türleri

 

Her biri kendine özgü kokusu ve sağlık açısından potansiyel yararları olan 90'dan fazla uçucu yağ türü vardır.

 

İşte 10 popüler esansiyel yağın ve bunlarla ilgili sağlık iddialarının bir listesi:

 

Nane: Enerjiyi artırmak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır.

Lavanta: Stresi azaltmak için kullanılır.

Sandal ağacı: Sinirleri yatıştırmak ve odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılır.

Bergamot: Stresi azaltmak ve egzema gibi cilt hastalıklarını iyileştirmek için kullanılır.

Gül: ruh halini iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için kullanılır.

Papatya: ruh halini ve rahatlamayı iyileştirmek için kullanılır.

Ylang-Ylang: Baş ağrısı, mide bulantısı ve cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılır.

Çay Ağacı: Enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklığı artırmak için kullanılır.

Yasemin: Depresyon, doğum ve libidoya yardımcı olmak için kullanılır.

Limon: Sindirim, ruh hali, baş ağrıları ve daha fazlasına yardımcı olmak için kullanılır.